Raspberry Pi als vakantie Wi-Fi router

Door Prx op vrijdag 14 juni 2019 15:10 - Reacties (10)
Categorie: Projecten, Views: 6.789

Achtergrond

Met de aankomende vakantieperiode in het verschiet zijn er een paar zaken die ik alvast voorbereid wilde hebben. Ik hoef me niet langer meer zorgen te maken over het boeken of waar we heen gaan, want dit jaar hebben we er voor gekozen om via sprs.me te boeken voor een road-trip, dus ik kan je eerlijk zeggen dat ik totaal geen idee heb waar ik terecht ga komen. De vorige keer hebben we zo een weekendje weg geboekt en dat was goed bevallen, dus nu maar eens tien dagen proberen.

Omdat een vakantie bij ons niet altijd elke dag even actief is, vonden we het vorig jaar ook wel zo prettig om wat extra entertainment mee te nemen in de vorm van de chromecast om zodoende wat YouTube filmpjes of Netflix te kunnen streamen naar een aanwezige TV.

Maar hoe ga je dit doen in een hotel waar je de chromecast nou niet echt publiek op het netwerk wil hebben zitten? Hoe zou je dit uberhaupt doen als je een eigen netwerkje wil hebben dat je wel wil routeren? Of wat nu als je moet betalen per apparaat op het netwerk? Daarvoor heb ik een oud hobbyprojectje weer van stal gehaald en weer up-to-date gemaakt.Het idee

In het verleden heb ik ooit al eens een Raspberry Pi ingezet als routertje om zodoende een chromecast af te kunnen schermen op een intern netwerk. Het is niet altijd even prettig als je chromecast gekaapt wordt door een ander persoon op het gastennetwerk, als het uberhaupt al mogelijk is om connectiviteit te hebben met andere apparaten op dat netwerk.

Het probleem was tevens dat de chromecast niet in staat is (was?) om een portal pagina van een gastennetwerk tevoorschijn te toveren, waardoor je dus de connectiviteit ook niet goed kunt regelen.

Het idee is dan ook om de Raspberry Pi in te zetten als router, waarbij hij zijn eigen SSID in de lucht gooit om verbinding mee te maken met je chromecast en al jouw apparaten. Daarnaast maakt hij op zijn eigen beurt weer verbinding met het Wi-Fi netwerk van de betreffende lokatie waar je bent. Dat netwerk ziet dus in principe ook maar 1 client, de Raspberry Pi.

Na het maken van de verbinding met het netwerk hoeft maar één van de apparaten in te loggen op de portal pagina, waarna alle clients verborgen achter de Raspberry Pi over dezelfde verbinding meeliften.

Een simpele maar doeltreffende oplossing voor het probleempje wat we hadden.


Ingrediënten

Als startpunt heb ik een starterskit genomen die ik had liggen. In mijn geval nog wel van een 3B, maar de verschillen met de 3B+ zijn niet zo heel groot. Omdat we verkeer tussen twee Wi-Fi netwerken gaan routeren en zelf gaan fungeren als Access Point & Router, heb ik gekozen voor een simpele ASUS USB-N10 ontvanger.


Voorbereiding

De SD kaart heb ik voorzien van een verse image van Raspbian Stretch (2019-04-08), maar er is niets wat je tegen zal houden om dit met de Lite versie te doen. De instructies hieronder heb ik ook gewoon opgesteld zoals ik dit zelf heb uitgevoerd via SSH.

Als eerste heb ik overscan disabled, zodat ik niet van die mooie zwarte balken heb. Dit is dus alleen nodig als je de GUI gaat gebruiken, anders heeft het weinig toegevoegde waarde. Een aanpassing van onderstaande regel in de config.txt op de boot partitie is voldoende.

code: config.txt
8
9
10
# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
# and your display can output without overscan
disable_overscan=1


Daarnaast heb ik het lege bestand ssh aangemaakt in de root van deze boot partitie, zodat ik vanaf het eerst moment via SSH kan inloggen op de RPi.


Basis

Bij de eerste keer opstarten zal de RPi zijn partitie opnieuw indelen zodat hij de hele SD kaart in gebruik neemt (jeuj, dat was wel eens anders). Daarna start hij opnieuw op en is het mogelijk om verbinding te maken via SSH.

Om het af te trappen eerst even het wachtwoord van de 'pi' user wijzigen:
passwd


Daarna even de tijdzone goed zetten zodat er een fatsoenlijke datum te zien is:
tzselect

En de instructies die hieruit komen ook even doorvoeren in de .profile.

Om problemen te voorkomen met de installatie verderop is het nodig om even de RPi goed te updaten:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade


Nu is het tijd om even de RPi te rebooten:
sudo rebootWi-Fi voor Internet

Allereerst het maken van de verbinding met het Wi-Fi netwerk waar de verbinding van gedeeld dient te worden (bijvoorbeeld van het hotel/thuis/...). Deze verbinding wordt gemaakt met de interne Wi-Fi adapter van de RPi en het is ook nog niet nodig om de USB ontvanger aangesloten te hebben.

Deze verbinding is bekend als wlan0 in de RPi en kan aangepast worden via de wpa_supplicant configuratie, maar deze geldt direct voor alle wlanX verbindingen. Aangezien er een tweede adapter gebruikt gaat worden voor wlan1 is het noodzakelijk om de configuratie specifiek te maken voor de interne wlan0 adapter. Het meest eenvoudig is dit door de adapternaam op te nemen in de naam van het configuratiebestand. De RPi snapt dan zelf dat deze configuratie alleen van toepassing is op de ingebouwde adapter.
sudo mv /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant-wlan0.conf

Daarna kan dit bestand geopend worden om de nodige aanpassingen te maken voor de verbinding:
sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant-wlan0.conf

Wanneer je gebruik gaat maken van een Wi-Fi netwerk waar een wachtwoord op zit dan kan onderstaande code gebruikt worden. Deze dient toegevoegd te worden onderaan het bestand.

code: wpa_supplicant-wlan0.conf
1
2
3
4
network={
    ssid="<SSID>"
    psk="<PASSWORD>"
}


Wanneer het netwerk geen wachtwoord heeft (openbaar), dan is deze code van toepassing.

code: wpa_supplicant-wlan0.conf
1
2
3
4
network={ 
    ssid="<SSID>" 
    key_mgmt=NONE 
}


Na het opslaan van de wijzigingen met CTRL + X en Y dient de configuratie actief te worden gemaakt. Een simpele herstart van de dhcpcd service doet dit truukje.
sudo service dhcpcd restart

Als het goed is krijgt de RPi nu ook een ip adres van dit netwerk. Dit is eenvoudig te controleren via onderstaand commando.
ip addrWi-Fi Access Point

Op dit punt kan de tweede Wi-Fi adapter ingeplugd worden in de USB en is het nodig om Hostapd te installeren. Het is niet nodig om deze ingeschakeld te laten tijdens de configuratie.
sudo apt-get install hostapd
sudo service hostapd stop

Het configuratiebestand wordt gemaakt op een standaard lokatie:
sudo nano /etc/hostapd/hostapd.conf

De inhoud van dit bestand bepaalt welke instellingen worden genomen voor het Access Point wat zelf gemaakt gaat worden door de RPi. Deze instellingen dienen overgenomen te worden op alle apparaten die verbonden dienen te worden. Aanpassingen dienen nog gemaakt te worden voor de SSID en het wachtwoord. Beiden dienen zonder aanhalingstekens geplaatst te worden.

code: hostapd.conf
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
interface=wlan1
ssid=<SSID>
hw_mode=g
channel=1
ht_capab=[HT40][SHORT-GI-20][DSSS_CCK-40]
wmm_enabled=0
macaddr_acl=0
auth_algs=1
wpa=2
ignore_broadcast_ssid=0
wpa_passphrase=<PASSWORD>
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
wpa_pairwise=TKIP
rsn_pairwise=CCMP


Met deze configuratie wordt een 802.11g netwerk op kanaal 1 gemaakt welke alleen ondersteuning heeft voor WPA2 met AES (CCMP) encryptie.

Het is extreem belangrijk dat geen enkele parameter een spatie na de waarde heeft die hij moet krijgen. Dit zal namelijk leiden tot problemen met starten van Hostapd en heel wat uren debugging veroorzaken (trust me :'().

Nu het aangepaste bestand beschikbaar is gemaakt dient Hostapd geïnformeerd te worden dat hij dit bestand dient te gebruiken. Deze instelling moet aangepast worden in de default hostapd.conf.
sudo nano /etc/default/hostapd

code: hostapd
10
DAEMON_CONF="/etc/hostapd/hostapd.conf"

DHCP Server

Het uitdelen van adressen op dit nieuwe netwerk wordt overgelaten aan dnsmasq. Deze dient geïnstalleerd te worden, maar mag gewoon even uitstaan terwijl de nodige aanpassingen worden gemaakt.
sudo apt-get install dnsmasq 
sudo service dnsmasq stop

Om het goed te laten werken is het nodig dat de wlan1 interface een statisch adres krijgt. Deze kan toegevoegd worden onderaan de configuratie van dhcpcd.
sudo nano /etc/dhcpcd.conf

code: dhcpcd.conf
58
59
60
61
interface wlan1
static ip_address=172.16.31.1/24
static routers=172.16.31.1
static domain_name_servers=8.8.8.8


De instellingen voor dnsmasq zelf kunnen het beste gemaakt worden in een fris bestand, dus de oude kan verplaatst worden, alvorens de nieuwe gemaakt wordt met de benodigde informatie.
sudo mv /etc/dnsmasq.conf /etc/dnsmasq.conf.orig
sudo nano /etc/dnsmasq.conf

code: dnsmasq.conf
1
2
3
4
interface=wlan1
domain-needed
bogus-priv
dhcp-range=172.16.31.2,172.16.31.254,255.255.255.0,24h


We kiezen er hier dus voor om adressen uit te delen in de range 172.16.31.2-254 met een maximale tijd van 24 uur voor de lease.


Forwarding

Om de data daadwerkelijk van het ene Wi-Fi netwerk naar de andere te sturen dienen er nog enkele wijzigingen gemaakt te worden. Allereerst een wijziging op het niveau van Raspbian in de sysctl.conf waarbij ip forwarding uncomment moet worden.
sudo nano /etc/sysctl.conf

code: sysctl.conf
28
net.ipv4.ip_forward=1


Daarna is het nodig om nog enkele regels in te stellen op het niveau van de iptables.
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o wlan0 -j MASQUERADE
sudo iptables -A FORWARD -i wlan0 -o wlan1 -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
sudo iptables -A FORWARD -i wlan1 -o wlan0 -j ACCEPT

Om deze regels actief te maken en permanent kan er gebruik worden gemaakt van een simpele package die dit regelt.
sudo apt-get install iptables-persistent

Na tweemaal bevestigend op Ja te klikken wordt alles opgeslagen en kunnen wijzigingen in de toekomst (nu dus niet nodig) gemaakt worden aan de iptables en reboot-veilig worden gemaakt door deze te exporteren naar het rules bestand.
sudo sh -c  "iptables-save > /etc/iptables/rules.v4"

Op dit punt aangekomen is het tijd voor een reboot.
sudo reboot

De laatste loodjes

Na de reboot zou dnsmasq opgestart moeten zijn zonder problemen.
sudo service dnsmasq status

Dat geldt alleen niet zo voor hostapd, deze is nu 'masked' geworden, wat we nog even moeten oplossen via onderstaande handelingen.
sudo systemctl unmask hostapd
sudo systemctl enable hostapd
sudo systemctl start hostapd

Nu zou ook hostapd goed opgestart moeten zijn en is in principe de Wi-Fi Router/Bridge/AP actief.


Bronnen

Er waren verschillende guides op internet beschikbaar voor oudere versies van Raspbian om een RPi om te toveren tot een router. Echter waren deze vaak alleen geschikt voor routeren tussen wlan0 en eth0 (bekabeld). Bovenstaande stappen is dus een combinatie van de nieuwere wijze van configureren in Raspbian Stretch en de combinatie van twee wlan adapters voor het verkeer.
https://www.raspberrypi.o.../wireless/wireless-cli.md
https://somesquares.org/blog/2017/10/Raspberry-Pi-router/
https://superuser.com/que...-supplicant-for-dual-wlan
https://raspberrypihq.com...ry-pi-into-a-wifi-router/

Debuggen hostapd:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?p=533665
https://www.raspberrypi.o.../wireless/access-point.md

Controleren Wi-Fi driver:
https://stackoverflow.com...twork-from-a-raspberry-pi


Afsluitend

Het was weer een boel gekloot voor me om het werkend te krijgen, maar met bovenstaande stappen is het me nu gelukt om van start tot finish het werkend te krijgen. Binnenkort gaat hij zijn echte vuurdoop krijgen, maar thuis heb ik het al getest achter een portal pagina van mijn UniFi en het werkt weer voortreffelijk.

Ik ben geen linux guru en ik geloof zo dat bovenstaande zaken nog wat schoonheidsfoutjes hebben, aangezien ik vooral gefocused was op het überhaupt werkend krijgen van de configuratie. Ook zijn mijn eisen voor een simpele vakantie-router wat minder dan jij dat misschien hebt, maar hé... het werkt! :)

Op-/Aanmerkingen zijn natuurlijk wel van harte welkom.

Reacties


Door Tweakers user Drardollan, vrijdag 14 juni 2019 15:30

Leuk stuk, dank voor het delen!

Zelf in het verleden mee zitten knoeien, maar niet gelukt. Ik had nog een oudere Pi zonder ingebouwde wifi en moest dus of 1 adapter hebben die 2 netwerken aankon of 2 adapters. Beiden waren een drama, met name de interface namen die willekeurig gekozen werden bij booten.

Heb uiteindelijk een travel routertje van een paar tientjes gekocht, die doet het gewoon altijd. Maar ga dit zeker eens proberen!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 juni 2019 15:31]


Door Tweakers user Calamor, vrijdag 14 juni 2019 15:42

Het is zeker leuk dat je dit deel.
In de grote vakantie ga ik dit eens proberen. Heb nog een pi zero w liggen. Eens kijken of het daar ook mee lukt.

Heb wel eens in een vakantie huisje gezeten waar maar 1 client verbinding kan maken en als je meer wou moest je best wat betalen. En je zag op dat netwerk ook wat tv's staan om verbinding mee te maken.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 14 juni 2019 16:39

protip: dit was allemaal veel makkelijker geweest als je Openwrt voor pi had gedownload daar zit alles al in en met LucI (webinterface) had je dan alles doodeenvoudig kunnen beheren.

verder natuurlijk een prima oplossing.

Door Tweakers user Prx, vrijdag 14 juni 2019 17:39

i-chat schreef op vrijdag 14 juni 2019 @ 16:39:
protip: dit was allemaal veel makkelijker geweest als je Openwrt voor pi had gedownload daar zit alles al in en met LucI (webinterface) had je dan alles doodeenvoudig kunnen beheren.

verder natuurlijk een prima oplossing.
Gelijk even geprobeerd om te kijken hoe het daar nu in zijn werk gaat, maar helaas heeft het daar ook nog aardig wat voeten in de aarde. De ingebouwde Wi-Fi adapter van de RPi 3B heeft geen ondersteuning voor meerdere SSID's (daarom dat ik ook die extra ASUS adapter had in mijn huidige set-up), dus die tweede adapter is nog steeds nodig (en absoluut niet erg). Helaas pakt hij hem alleen niet, dus ik zal eerst even moeten zoeken naar de goede drivers en/of andere werkende adapter.

Daarnaast zie ik dat ik voor deze usecase nog wat additionele configuratie moet doen via de relayd package die dan geïnstalleerd moet worden. Het idee is nog steeds om een eigen protected Wi-Fi te hebben met een WAN Wi-Fi daarnaast. Die valt ook helaas daar dus nog niet mee. Heb jij het zo al wel eens geconfigureerd en werkend gekregen? Erg benieuwd naar je ervaring. :)

Zal binnenkort wel eens verder prutsen met deze set-up, om te kijken of ik het werkend kan krijgen.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 15 juni 2019 10:54

Prx schreef op vrijdag 14 juni 2019 @ 17:39:
[...]


Gelijk even geprobeerd om te kijken hoe het daar nu in zijn werk gaat, maar helaas heeft het daar ook nog aardig wat voeten in de aarde. De ingebouwde Wi-Fi adapter van de RPi 3B heeft geen ondersteuning voor meerdere SSID's (daarom dat ik ook die extra ASUS adapter had in mijn huidige set-up), dus die tweede adapter is nog steeds nodig (en absoluut niet erg). Helaas pakt hij hem alleen niet, dus ik zal eerst even moeten zoeken naar de goede drivers en/of andere werkende adapter.

Daarnaast zie ik dat ik voor deze usecase nog wat additionele configuratie moet doen via de relayd package die dan geïnstalleerd moet worden. Het idee is nog steeds om een eigen protected Wi-Fi te hebben met een WAN Wi-Fi daarnaast. Die valt ook helaas daar dus nog niet mee. Heb jij het zo al wel eens geconfigureerd en werkend gekregen? Erg benieuwd naar je ervaring. :)

Zal binnenkort wel eens verder prutsen met deze set-up, om te kijken of ik het werkend kan krijgen.
Dat die 2e wifi adaptor nodig was was me niet bekend (ik heb destijds een wired-wan port gebruikt, verder meen ik me te herinneren dat het allemaal vrij recht-door-zee was bij de pi 2b .. ik heb inmiddels alles weggedaan want geen ruimte meer voor hobby-troep. dus ik zou het ook niet meer kunnen reproduceren.

Door Tweakers user BounceMeister, maandag 17 juni 2019 12:00

Leuk en toepasselijk voor de tijd van het jaar. :)
Hoe "plug and play" is dit op de vakantiebestemming? Ik heb laatst een GL.inet travelrouter gebruikt op vakantie. Superklein apparaatje maar de performance bij gebruik van de ingebouwde VPN is eigenlijk te laag. Zonder VPN voldoet hij goed voor zijn doel. Ik heb toen de vpn app op m'n mobiel aangezet. De router kan een paar dagen draaien op een powerbank.
Vooral de inlog-pagina bij zo'n hotel geeft wel eens problemen, dus niet alle routers kunnen daarmee overweg. Dat was bij de gl.inet gelukkig geen probleem.
De GL.inet is makkelijk in te stellen via de mobiel, waarbij je ook via je mobiel de inlogpagina van het hotel kunt invullen. Gaat dat via de Pi nu dan ook zo?
Op vakantie wil ik zo min mogelijk klooien met hardware natuurlijk. Maar wanneer de Pi betere performance geeft met VPN, is dat de overweging waard.
Hoe ziet het eindresultaat eruit?

Door Tweakers user Waarnemer, maandag 17 juni 2019 16:25

Ik heb een jaar of wat geleden een PI met usb wifi-stick en een https://olmatic.de/en/products/susv/ een mediaserver voor onderweg gemaakt.

Aangesloten op de 12V aansluiting in de auto, de SUSV om starten en stoppen van de auto de stroomtoevoer niet te laten onderbreken. En bij naderend gebrek aan stroom werd dan de PI netjes afgesloten... achterbank helemaal tevreden.... filmpjes direct op de 128GB miniSD card, maar USB stick kon ook.

Twee opties waren er dan om een internet connectie te maken de LAN poort of een USB WIFI stick. Voor de wifi setup moest ik dan wel commandline een verbinding maken... het accepteren van voorwaarden in een hotel kon ik gewoon "by proxy" doen middels één van de wifi aangesloten devices.. mijn telefoon of tablet... beetje houtje touwtje, maar het werkte prima.

Kinderen zijn nu op een hele andere manier bezig op de achterbank.. appen en de nintendo switch.. hun databundel is inmiddels groot genoeg..... dus mijn PI servertje is inmiddels uit elkaar....

Door boe2, dinsdag 18 juni 2019 08:53

Heb het ook nog gedaan, prutsen met ad-hoc wifi clients om de chromecast aan de praat te krijgen.
Mijn conclusie: Not worth it. Als een een chromecast kan inpluggen kan je net zo goed een laptop via hdmi aansluiten op je hotel TV. Ben je hooguit een paar seconden kwijt aan de setup.

Door Tweakers user sander85, zaterdag 29 juni 2019 09:48

Dit werkt prima. Heb op dit moment een vergelijkbare configuratie werkend, zodat ik ook Ziggo kan casten naar mijn Chromecast, die aangesloten zit aan de tv in de caravan. Alleen heb ik de usb dongel als cliënt ingezet en de interne WiFi (als AP) op 5ghz geconfigureerd. Dit zorgde bij mij voor een prestatiewinst. Al mijn apparaten ondersteunen ook 5ghz, dus heb ik met mijn eigen AP ook geen interferentie met andere WiFi netwerken (meestal zijn die WiFi verbindingen op een camping 2,4ghz). Ik heb nu internet gekocht voor 1 apparaat en deel die dus achter mijn rpi3b+ met 4 andere apparaten.

Mijn setup had ik gebouwd op Raspbian en Raspap. Echter, de webgui van Raspap maakt soms ook de configuratie stuk. Dus eenmaal alles met de hand geconfigureerd, heb ik alleen de webgui gebruikt om de verbinding naar de ap op de camping te maken. Verder heb ik volgende regel toegevoegd zodat bezoekers van het camping netwerk niet bij mijn Raspberry pi kunnen (wlan0 is de cliënt):

code:
1
iptables -I INPUT -i wlan0 -m state --state NEW -j DROP

[Reactie gewijzigd op zaterdag 29 juni 2019 17:54]


Door Tweakers user Prx, zaterdag 6 juli 2019 16:45

BounceMeister schreef op maandag 17 juni 2019 @ 12:00:
Leuk en toepasselijk voor de tijd van het jaar. :)
Hoe "plug and play" is dit op de vakantiebestemming? Ik heb laatst een GL.inet travelrouter gebruikt op vakantie. Superklein apparaatje maar de performance bij gebruik van de ingebouwde VPN is eigenlijk te laag. Zonder VPN voldoet hij goed voor zijn doel. Ik heb toen de vpn app op m'n mobiel aangezet. De router kan een paar dagen draaien op een powerbank.
Vooral de inlog-pagina bij zo'n hotel geeft wel eens problemen, dus niet alle routers kunnen daarmee overweg. Dat was bij de gl.inet gelukkig geen probleem.
De GL.inet is makkelijk in te stellen via de mobiel, waarbij je ook via je mobiel de inlogpagina van het hotel kunt invullen. Gaat dat via de Pi nu dan ook zo?
Op vakantie wil ik zo min mogelijk klooien met hardware natuurlijk. Maar wanneer de Pi betere performance geeft met VPN, is dat de overweging waard.
Hoe ziet het eindresultaat eruit?
Het enige wat ik telkens hoefde te doen is het netwerk instellen op de RPi, en dat had ik nu gedaan met console toegang/toetsenbord (heb zo'n simepele van logitech bij me, met muispad erop). Maar oplossingen zoals in de comments geschetst met een GUI die je wordt aangeboden en die die instellingen weer voor je maken is natuurlijk nog makkelijker om ter plekke dan de nodige wijzigingen te maken.

Ik heb nog geen combinatie gemaakt waarbij ook VPN wordt toegepast voor al het uitgaande verkeer. Mijn ervaring met vakantie was dat het uberhaupt al knap was om een goede verbinding te krijgen met het netwerk van het hotel/B&B. De verbinding met de RPi was zeker niet de limiterende factor. Mogelijk dat ik bij een herconfiguratie ook overstap op een externe antenne voor ontvangst van het netwerk van het hotel, zoiets als wat @sander 85 ook al noemt. Dat gaat volgens mij al enorm helpen.

Voor deze vakantie was het in ieder geval zeer prettig en werkte het allemaal goed.
boe2 schreef op dinsdag 18 juni 2019 @ 08:53:
Heb het ook nog gedaan, prutsen met ad-hoc wifi clients om de chromecast aan de praat te krijgen.
Mijn conclusie: Not worth it. Als een een chromecast kan inpluggen kan je net zo goed een laptop via hdmi aansluiten op je hotel TV. Ben je hooguit een paar seconden kwijt aan de setup.
We wilden juist wat handzame apparaten meenemen die we met een gerust hart achter konden laten op de kamer. Omdat we een surprise trip hadden geboekt wisten we niet waar we terecht zouden komen en of het overal wel netjes zou zijn. Uiteindelijk besloten om wel een tablet mee te nemen, maar de laptops zijn dus thuis achtergebleven.

Volgende doel zal dan zijn om ook een eventueel toetsenbord/tablet nog achterwege te laten en het echt alleen te kunnen configureren vanaf smartphone. Dan is het echt handzaam entertainment zonder dat het ruimte inneemt. :)

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)